Poradíme vám, jak prodat dům zatížený hypotékou

Chystáte se prodat svůj dům, u kterého ale nemáte doplacený hypoteční úvěr? Tento problém řeší prodávající i kupující dnes a denně, ať už kvůli rozrůstající se rodině nebo rozvodu. Většina bank si je této situace vědoma a prodeji nebrání. V dnešním článku se podíváme na to, co všechno o prodeji domu zatíženého hypotékou musíte vědět, než se do něj pustíte.  

První kroky by měly vést do banky

Pokud splácíte hypoteční úvěr, banka, která vám jej poskytla, má na vaši nemovitost až do jeho splacení zástavní právo. Bez vědomí banky tedy s domem nemůžete nakládat, jak se vám zlíbí. Aby toho nebylo málo, banka se přirozeně svého zástavního práva vzdá až v případě, kdy je uhrazená celá dlužná částka. Zní to jako bezvýchodná situace? Nebojte, řešení není tak složité, jak by se mohlo zdát.

Jak tedy postupovat? Požádejte svoji banku o souhlas s prodejem a o aktuální zůstatek nesplacené hypotéky. Jakmile budete mít v ruce tyto základní dokumenty, můžete se pustit do dalšího kroku.

Co se zbylým dluhem

Optimálním řešením je doplacení zbylé výše hypotéky a následný prodej. Tento postup si však nemůže dovolit každý. Umoření hypotéky před dobou splatnosti je navíc u mnoha bank zpoplatněno. Abyste mohli doplatit dlužnou částku, máte možnost vzít si úvěr. 

Pokud se chystáte ke koupi jiné nemovitosti, můžete se pokusit zažádat o navýšení nové hypotéky o stávající dlužnou částku u původní hypotéky. Pokud pro vás však ani jedna z uvedených možností není uskutečnitelná, nabízí se ještě jedna varianta: prodej nemovitosti i s hypotékou. Existuje několik scénářů, jak se může daná situace vyvinout.

Verze 1: Koupě z vlastní kapsy

Nejsnazší způsob, jak prodat dům zatížený hypotékou je najít kupce, který je schopen za nemovitost zaplatit z vlastní kapsy. V tomto případě podepište s kupujícím rezervační smlouvu, budoucí majitel následně peníze uloží u notáře nebo advokáta a po podpisu kupní a úschovní smlouvy zapište kupní smlouvu na katastr, požádejte o vymazání zástavního práva a po přepisu se peníze k doplacení hypotéky uvolní. 

Je však důležité počítat s tím, že kupců s penězi připravenými k okamžitému použití je jako jehel v kupce sena. Co tedy dělat, když kupující bude potřebovat zažádat o hypotéku?

Verze 2: Převod hypotéky

Po souhlasu obou stran se můžete s kupujícím domluvit na převodu hypotéky. Vaše banka nicméně nejprve prověří bonitu kupujícího, aby měla jistotu, že bude nový vlastník hypotéky bez potíží splácet svoje závazky, v opačném případě převod nepovolí. 

Nevýhodou pro kupujícího může být v tomto případě fakt, že vaši hypotéku přebírá se vším všudy, tj. i s původní výší úroku a splátek i dobou fixace. Pokud jste o hypotéku žádali v době, kdy byl úrok na historickém minimu, je vaše šance na prodej nemovitosti i s hypotékou vcelku vysoká. V bance pak pouze připraví dodatek k původní smlouvě a pak už nic nestojí v cestě refinancování hypotéky.

Verze 3: Nová hypotéka

Poslední možností je zažádat si o novou hypotéku, ať už u stávající, nebo nové banky. Pokud se kupující rozhodne pro hypotéku u banky, která má na nemovitost zástavní právo, celý proces se tak výrazně zjednoduší. Může se nicméně stát, že získá výhodnější nabídku jinde. V takovém případě musíte od své banky získat souhlas se zapsáním nového poskytovatele jako druhého zástavního věřitele do katastru nemovitostí a také prohlášení banky, že po doplacení vyčíslené částky vymaže své zástavní právo k nemovitosti. Jakmile získáte tyto dokumenty, můžete přistoupit k podpisu kupní smlouvy.

O další kroky se již postarají banky, které se mezi sebou vyrovnají. Vlastní zdroje kupujícího jsou uloženy u notáře, následuje návrh na zápis zástavního práva, a nakonec převodem mezi bankami dojde k vyrovnání dluhu. Pak již může být zástavní právo první banky vymazáno. Zbylé peníze se převedenou do úschovny a po převedení vlastnického práva na kupujícího jsou vyplaceny prodávajícímu.

Přestože se celý proces může zdát složitý, prodej nemovitosti s hypotékou probíhá ve valné většině případů poměrně hladce. Uvítali byste odbornou radu či pomoc s prodejem? Kontaktuje nás, rádi vám poradíme.

 

Zpět