Investice s americkou hypotékou

Investice do nemovitosti je finančně náročným životním krokem. Lidé kvůli vysoké ceně musí často přistoupit k tomu, že si na byt či dům půjčí od banky. Kromě klasické hypotéky se dnes nabízí také takzvaná americká hypotéka. Tato finanční služba nabízí řadu výhod a má široké uplatnění. Existují dokonce nemovitosti, na které si bez nich nepůjčíte. Podívejte se s námi na to, co americká hypotéka vlastně nabízí?

 

Co je americká hypotéka?

Americká hypotéka je typ zástavního úvěru, která umožňuje jednotlivci nebo podnikateli získat finanční prostředky na nákup nemovitosti. Jedná se o zajištěný úvěr, kde nemovitost slouží jako záruka pro poskytnutý úvěr. To znamená, že pokud dlužník nesplácí úvěr v souladu s dohodnutými podmínkami, věřitel má právo zabavit nemovitost a prodat ji, aby pokryl dluh. Na rozdíl od klasické hypotéky neručíte přímo kupovanou nemovitostí, ale jakoukoliv jinou.

Výhody americké hypotéky

Hlavní výhodou americké hypotéky je, že jde o bezúčelný úvěr. Bance nemusíte sdělovat, co s penězi z hypotéky uděláte. Nemusíte peníze použít k nákupu nebo stavbě nemovitosti. Obvykle má sice vyšší úrokové sazby než běžná hypotéka, ale na druhé straně jsou nižší, než u bezúčelových spotřebitelských úvěrů. Nabízí také dlouhou dobu splatnosti, to umožňuje rozložení úvěrových plateb na delší dobu, a dlouhodobé finanční plánování, díky kterému nebudou vaše měsíční splátky výrazně zatěžovat váš rozpočet. V průběhu života úvěru může dlužník využít možnost refinancování, pokud dojde k poklesu úrokových sazeb nebo dostane nabídku lepších podmínek u jiného bankovního domu.

Nevýhody americké hypotéky

Jelikož je nemovitost použita jako zástava pro úvěr, existuje riziko, že dlužník může přijít o nemovitost, pokud nesplácí úvěr včas a řádně. Získání americké hypotéky vyžaduje, aby žadatel prokázal stabilní a dostatečný příjem, aby byl schopen splácet úvěr. Bezúčelový úvěr je vhodný především pro osoby s dobrou úrovní finanční gramotnosti, kteří mají dlouhodobý finanční plán.

Nevýhodou je rovněž nemožnost odpočtu úroků z daní. U běžné účelové hypotéky si z daňového základu můžete odečíst úroky až do výše 150 tisíc korun. U amerických hypoték bohužel daňová úleva není žádná.

Kdy budete potřebovat americkou hypotéku?

Existují případy, kdy je těžké získat klasický hypoteční úvěr. Tehdy může být americká hypotéka jedinou možností. Jde především o tyto druhy investice do nemovitosti:

Nákup družstevního bytu

V některých případech je nákup družstevního bytu jedinou možností, jak získat vlastnické právo k bytu. Americká hypotéka může být v tomto případě ideálním způsobem financování.

Mobilní a kontejnerový dům

Některé nemovitosti, jako jsou mobilní nebo kontejnerové domy jsou pro banky stále rizikové a nemusí proto splňovat podmínky pro tradiční hypotéku. Americká hypotéka může pak být jedinou dostupnou možností financování.

 

Americká hypotéka představuje zajímavou možnost financování nákupu, a to nejen nemovitosti, která nabízí řadu výhod. Je však důležité si být vědom i potenciálních rizik a chápat veškeré aspekty spojené s touto formou úvěru. Pokud hledáte odbornou radu při investici do nemovitosti, můžete se obrátit na náš tým profesionálů! Rádi a ochotně vám se vším poradíme.

 

Zpět