Co brát v potaz při koupi či rekonstrukci podkrovního bytu?

Podkrovní byty a lofty mizí z realitního trhu rychlostí blesku – zájem o ně je totiž opravdu fenomenální. Není se čemu divit: kdo by nechtěl bydlet v romantickém prostředí se střešními okny, přiznanými trámy a bez dupajících sousedů nad sebou?

Podkrovní byty a lofty mizí z realitního trhu rychlostí blesku – zájem o ně je totiž opravdu fenomenální. Není se čemu divit: kdo by nechtěl bydlet v romantickém prostředí se střešními okny, přiznanými trámy a bez dupajících sousedů nad sebou? Poradíme vám, na co si při výběru i následné rekonstrukci vašeho podkrovního království dát pozor.

Výhody a nevýhody bytů těsně pod střechou

Existuje řada důvodů, které lákají k pořízení bydlení v nejvyšších patrech domů. Kromě již zmiňovaných střešních oken a absence hluku přicházejícího z bytů ve vyšších patrech si zájemci o lofty cení i jedinečnosti, kterou půdní a podkrovní prostory nabízejí.

Namísto unifikovaného bydlení získáte osobitý prostor plný světla s výhledem na hvězdné nebe a na střechy okolních domů, s trochou štěstí zdobený přiznanými trámy či sloupy. Navíc můžete do budoucna popřemýšlet i o odkoupení bytu pod vámi, čímž byste mohli obě jednotky spojit do jednoho rozlehlého prostoru.

Bydlení pod střechou má nicméně i své stinné stránky. V létě je tam suverénně nejtepleji z celého domu, rušit vás mohou kapky deště bubnující o střechu hned nad vaší hlavou. Pro někoho může být také komplikací nutnost pořizovat nábytek na míru kvůli atypickým prostorám či zešikmenému stropu. Do půdních prostor také nemusí vést výtah.

Zaměřte se na skladbu střechy a izolaci

Pokud kupujete už hotový byt, řešit budete stejné věci, jako kdyby se nacházel v jiných částech domu: lokalitu, stav domu a samotného bytu, rozvodů, dobu poslední rekonstrukce apod. Navíc je zapotřebí se zaměřit i na skladbu střechy, pod kterou budete žít. Je třeba zhodnotit, zda je provedená kvalitně a nezatéká do ní. Také je nutné zkontrolovat stav a provedení izolace.

Pokud se v tomto případě nechcete spoléhat na vlastní úsudek, konzultujte stav střechy s odborníkem. Po podepsání kupní smlouvy a převodu nemovitosti by se vám podcenění tohoto detailu mohlo značně prodražit.

Co s sebou nese vybudování bytu v podkroví

Hodláte koupit půdní prostory, abyste je mohli přestavět na byt, případně vlastníte celou nemovitost a chcete ji rozšířit o bytovou jednotku v podkroví? Nechte si vypracovat odborný posudek, který vám určí, zda budova, střecha a krovy takovýto zásah snesou. Při samotné rekonstrukci je důležité dbát na kvalitní provedení všech detailů. Atypické dodělávky by vás pak mohly stát zbytečné peníze.

Pokud je to možné, nezapomeňte do půdních bytů dosadit i klasická, svislá okna, aby střešní okna nebyla jediným zdrojem čerstvého vzduchu. Především v letních měsících se vyplatí udržovat je zavřená a zatažená. Kromě stínění je vhodné zamyslet se i nad pořízením klimatizace – ani to nejlepší zatemnění a nejlepší skladba střechy s nejkvalitnější izolací nevyřeší vysoké teploty, které jsou s bydlením pod střechou neodmyslitelně spjaty.

A na závěr ještě poslední rada: Pokud se nemovitost, ve které se chystáte vybudovat podkrovní nebo půdní byt, nachází v památkové zóně, je zapotřebí nejprve konzultovat svůj záměr na příslušném úřadě.

Hledáte vhodné bydlení v podkrovním bytě či loftu? Můžeme vám pomoci vytvořit vysněný domov přímo na míru. Ozvěte se nám – rádi s vámi probereme vaše možnosti.

Zpět